La finalitat de l'art és donar cos a l'essència secreta
de les coses, no copiar la seva aparença.
Aristòtil

El perquè de tot plegat
Si vàreu llegir la presentació de l'any passat, haureu notat que em queden poques coses per dir.
L'exposició 3colors2011 era una incògnita. No sabiem que passaria.
Per molts dels participants era la primera vegada que s'atrevien a exposar i aquest repte era com una porta per travessar. Sortir a la plaça a veure que passa.
Per altres, no els venia de nou, ja tenien experiència, però tot plegat va tenir la importància de saber que érem grup.
Enguany hi tornem. Amb més ganes. Amb objectius. Amb el projecte de que tothom participi activament en la preparació i posada en escena de l'exposició.
D' aquí va venir l’interès de fer alguna cosa més, que embolcallés la mostra i li donés l'amplitud que les ganes de tots exigien.

Enguany s’ha aixecat el llistó. Hem plantejat una temàtica conjunta, per veure on arribava la capacitat de síntesi o com descabdellava cada u el jeroglífic que representa abocar-se dins del quadre.
El motiu de l'exposició és Eros i Tramuntana.  A tractar amb tota la llibertat. Un estímul afegit. Un motiu per créixer.
Créixer, en el nostre cas, no té connotacions mètriques o mesurables. Té més a veure amb el concepte d'amplitud d'esperit i lucidesa. O cultiu personal
Es a dir que, en el sentit artístic, créixer vol dir cultivar-se, alimentar-se de tot el que entenem per art.
Vingui d'on vingui.
El meu interès és que beveu de totes les fonts, i a l'hora de posar-vos davant del blanc o el buit tingueu un rebost ple d'experiències. Jo només us aporto la manera de fer servir els materials, perquè no us quedeu tallats, i que amb la pràctica que us puc proporcionar, tingueu l'habilitat suficient perquè la mà us sigui tan destra com el pensament.


 L’EXPOSICIÓ,  EROS I TRAMUNTANA

Eros (en grec Ἔρως, ‘amor') és el déu de l'amor en la mitologia grega on era el déu responsable de la luxúria, l'amor i el desig, i era també venerat com un déu de la fertilitat.

Tramuntana Vent del nord
"La sentí antes de que llegara, un domingo a la hora de la siesta, con el presagio inexplicable de que algo iba a pasar."
Gabriel Garcia Marquez

A la història de l'art sempre hi ha hagut series, suites, díptics, tríptics, una manera d'encavallar temàtiques, de fer seguir el motiu del primer quadre i insistir per que l'artista deixi clara la seva visió.
Entre molts, pintors com Bacon o escultors com Henry Moore ho han utilitzat habitualment, i en el nostre cas, dissipats els dubtes inicials s'ha anat aclarint el projecte de cada u fins arribar a aquest resultat.
Eros per un costat i tramuntana per l'altre, associar-les no va costar gaire, l'ambigüitat del plantejament donava amplitud i via lliure a tots els estils i maneres de fer.
Cada u ha seguit el seu instint.
Si el plantejament hagués estat més literari i racional ens hauríem trobat amb moltíssimes referències en tota la literatura universal. Des de Plató i el sopar o l'Eros de Sant Joan de la Creu, o poetes  com Evtuixenko, Maiakovski o Walt Whitman, i més propers com Martí i Pol o l'immens i poc conegut Vicent Andrés Estellés.
Però els propòsits s’han diversificat i tots han seguit per el terreny més personal.
En favor d’ells he de dir que fareu be de entretenir-vos en cada un del quadres. Us endureu a casa moltes coses. Jo que he sigut un espectador privilegiat,  em quedaré amb el premi d'haver assistit al creixement de tot plegat.
L’organització l’han duta entre tots, amb gran professionalitat, repartint interessos i feines fins arribar al que veieu ara. Jo he fet poca cosa.
M’he pogut entretenir buscant elements per poder-ho explicar. Ha estat un plaer rellegir textos i recordar poemes.
De la quantitat de referències em quedo amb dues:
Una que pertany a un romancer japonès del període EDO i que sintetitza poètica i sensualment la poètica que cerquem els pintors.

Barrejant-me amb tu, em duràs poc a poc al cel fins fer-nos núvol.
Voldrem perdurar-ho, però el llamp ens desfarà en pluja i, escolant-nos cel avall, donarem llum a l'herba que ens espera.

I l’altre la que ens proposa cada un dels artistes de l’exposició i la que buscarem i
trobarem cada un de nosaltres.
Us desitjo bona cacera.

pujolboira





No hay comentarios:

Publicar un comentario